Afstoten lam1

Tien belangrijke regels bij het aflammeren van uw geiten
1. Zorg voor een rustige omgeving voor de geit. Een apart aflammer hok heeft de voorkeur.
2. Werk hygiënisch. Zorg voor schone ontsmette hulpmiddelen.
3. Grijp niet te vroeg in. Een geit die voor de eerste keer lammeren krijgt heeft daarbij vaak wat meer tijd nodig. Perst een geit langer dan een uur zonder resultaat, kom dan in actie en probeer door er voorzichtig bij te voelen of het lam goed ligt. Bij een verkeerde ligging kunt u proberen het lam goed te leggen door het voorzichtig terug te duwen en in een juiste positie te plaatsen. (ook onze site waarop alle mogelijke liggingen worden beschreven en wat je daarbij doen moet).Mocht u het desondanks niet lukken het lam eraf te halen wacht dan niet te lang een dierenarts te waarschuwen. Dat vergroot de kans op een levend lam.
Aflammeren1

4. Heeft een lam vruchtwater binnen gekregen en ademt het daardoor moeilijk, maak het bekje schoon met uw handen en houd het dan op kop en maak een slingerende beweging (als een pendule). Ook wil een handvol koud water nog wel eens helpen om de ademhaling goed op gang te brengen.
Aflammeren2
5. Ontsmet de navel met een daarvoor bedoeld ontsmettingsmiddel. Blijft een navel nabloeden, bind het dan af met dun maar stevig garen.
6. Zodra de geit bevallen is moet zij ontwormd worden! Door hormoonsverandering kunnen de in de darm aanwezige wormeitjes ‘explosief’ uitkomen.
Aflammeren3

7. Biest is in de eerste uren onontbeerlijk voor uw lammeren. Het zorgt ervoor dat het lam afweerstoffen binnenkrijgt. Bovendien warmt het lam er lekker van op. Als een lam niet wil drinken, spuit het dan wat melk in de bek. Blijf de eerste dagen kijken of de lammeren inderdaad goed blijven drinken.
8. Let op of de lammeren –als het er meer zijn- beide spenen gebruiken. Vooral in het begin als er veel melk is kruipen de lammeren vaak onder dezelfde speen. Melk de kant waar niet aan gedronken wordt uit om wat druk van het uier te halen.
9. Een warmtelamp is aan te bevelen. Ook al valt de buitentemperatuur mee. Het lam maakt een betere start door opwarming van de lamp. Als een lam uit eigen beweging niet meer onder de warmtelamp gaat liggen dan kunt u die gerust weg halen. Bij oudere lammeren voldoet een kistje op zijn kant gelegd ook prima. Bovenop een kistje kun je dan ook prima spelen!
Aflammeren4

10. Het is een fabel dat een geit het ‘wel alleen kan’. Er kunnen complicaties zijn door bijvoorbeeld een traag lopende bevalling in verband met sluimerende melkziekte of door een verkeerde ligging van een lam. Wees dus alert en zet desnoods de wekker als u vermoed dat uw geit gaat bevallen. Het een fabel dat geiten nooit ’s nachts bevallen. De kans is minder groot ook als u geen licht aan heeft in de schuur, er zijn altijd geiten die het presteren midden in de nacht hun lammeren te krijgen.
Aflammeren5

Verwen uw geit eens na het aflammeren. Soms kan een bevalling een hele klus zijn en komen geiten wat moeilijk op gang. Geef lauw water als drinkwater en verwen het af en toe met iets wat ze lekker vind, bijv. stukjes brood, wortels enz. Als extraatje kunt u ook hele maiskorrels geven. Hele maiskorrels zijn te verkrijgen bij uw voerleverancier en zijn enorm voedzaam. Dit echter met mate omdat ze er erg snel van vervetten. Geef dit dan ook alleen in de lammerentijd.
Hennie Tuenter