IMG_3723

Verwerpen: verminder het risico voor mens en dier!
In verband met de maatregelen voor de Q-koorts, deze tips om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is heel belangrijk voor u en uw omgeving om verwerpers aan te pakken! In overleg met uw dierenarts moet u onderzoeken wat de reden is van het verwerpen op uw bedrijf, zodat u maatregelen kunt nemen.
Als sprake is van een besmettelijke oorzaak, bestaat de kans dat ook u of de mensen uit uw omgeving in aanraking kunnen komen met besmet materiaal (vrucht, placenta, besmet hooi, mest of stof) en zo besmet worden.
Zorg dus dat u de kans op het verspreiden van risicomateriaal zo klein mogelijk maakt.
Algemene maatregelen voor de geitenhouder:
1. Verwijder het verwerpende dier uit het koppel.
2. Gebruik handschoenen als u verworpen vruchten en nageboortes hanteert en ga zorgvuldig om met de opslag; goed afschermen, want dit is mogelijk een grote bron van infectie.
3. Overleg met uw dierenarts of u de verworpen vrucht én nageboorte voor onderzoek moet opsturen of bied het aan ter destructie.
4. Ontsmet indien mogelijk de plaats waar vrucht, vruchtwater en nageboorte terecht zijn gekomen. In een potstal, het stro niet verwijderen, maar een extra laag stro opbrengen.
5. Laat een ooi of geit die heeft verworpen geen andere lammeren zogen.
6. Voorkom dat de wind vat krijgt op stof, mest, hooi en stro om
mogelijke ziekteverwekkers niet te verspreiden.
7. Rijd mest en stro bij voorkeur uit bij rustig weer en werk dit zo spoedig mogelijk onder.
8. Zorg dat mensen met verminderde weerstand, zoals jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen geen direct én indirect
contact met verwerpende kleine herkauwers hebben. Dus ook niet helpen bij verlossingen maar ook de vieze kleding niet aanraken van de mensen die dat wel hebben gedaan.
9. Zorg dat bezoekers hun handen wassen na bezoek en dat ze
niet eten in de stal.

Hennie Tuenter