Bekappen5

Bekappen, hoe doe je dat precies?
Eens per twee tot drie maanden moeten de hoefjes van de geiten worden bijgewerkt. De frequentie is afhankelijk van de ondergrond waar de geiten op lopen. Geiten hebben de snelst groeiende hoeven van alle hoefdieren. Die snelle groei is handig in de bergen, maar veroorzaakt problemen bij geiten die op zachte ondergrond worden gehouden. De hoornlaag groeit bij onvoldoende natuurlijke slijtage buiten de zool uit.
De hoorn groeit langzaam als een soort teennagel en als de hoeven niet onderhouden worden, kunnen er problemen ontstaan met de poten.
Je kunt de hoefjes in je eentje bekappen, maar het is makkelijker met twee personen. Wat de beste houding is ligt aan de grootte van de geit. Kleinere soorten kunnen op schoot gehouden worden, de grotere rassen zet je tegen de muur. Alle loszittende/overtollige hoorn moet worden verwijderd.
Bekappen1Bekappen2Bekappen2Bekappen3
De geitenklauw bestaat uit een zool en een hoornwand. De zool vormt de onderzijde van de poot en hier wordt het lichaam op gedragen. Deze zool hoort vlak en de beide klauwen even hoog te zijn anders staat de poot scheef en is er een ongelijke belasting. De beenstand vertoont dan afwijkingen, die bij langdurig staan niet meer verdwijnen na het bekappen. De hoornwand groeit zoals een nagel aan de vinger altijd door. Deze hoornwand groeit naar beneden en behoort onder natuurlijke omstandigheden af te slijten op een rotsachtige bodem. Dit afslijten blijft bij geiten die in een potstal of gewoon buiten in de weide lopen, achterwege waardoor de hoornwand omkrult en over de zool komt te liggen. Hieronder hopen zich zand en vuil op en dat vormt een besmettingshaard voor zool en hoornwand. Beide verweken en kunnen van de ondergrond loskomen. Dit is de oorzaak van infecties aan de poot o.a. rotkreupel, waardoor kreupelheden ontstaan.

Voor het bekappen kun je een scherp zakmes gebruiken. Ook zijn er speciale mesjes (haringkaakmesjes) en hoefscharen in de handel. Als er lange punten zijn ontstaan kunnen deze met een stevige schaar of een nijptang worden verwijderd.
Bekappen4
Wanneer de hoefjes goed worden bijgehouden is het geen moeilijke en zware klus. Het is wel de kunst om niet te diep te snijden. Als er bloed komt, is dat geen goed teken. Hou in elk geval wat jodium of blauw spray bij de hand. En ga eventueel eerst even bij een ervaren bekapper langs om te zien hoe hij het doet.
Bekappen5
Hennie Tuenter
bron: Levende Have, ‘Geiten Gezond’ A.A.A. Vendrig.