Biotine bij hoefproblemen
Enkele van onze Angora-geiten hebben al geruime tijd last van “moeilijke” hoeven. Dit uit zich met name bij een volwassen bok in het relatief snel groeien van het binnenste hoefmateriaal en in het erg zacht zijn van de buitenste hoeflaag, ook als de wei waarin ze lopen kurkdroog is. Uiteindelijk leidde dit tot kromgroeien van de klauwen en zelfs loslaten van de buitenste hoeflaag, met alle risico’s van dien.
Dit betekende voor ons dat we zeer frequent, zeker om de drie weken, moesten bekappen om het nog enigszins in de hand te houden en dat terwijl de andere angora’s en onze Dwerggeiten die op dezelfde ondergrond lopen met drie keer per jaar toekunnen.
Rondvragen en zoeken op het internet leverde in eerste instantie niets bruikbaars op tot onze dierenarts voorstelde om deze geiten Biotine te geven. Dit is een middel dat bij paarden en varkens wordt toegediend wanneer er sprake is van een tekort.
Dit bleek een uitkomst: in drie maanden tijd heeft onze bok weer vrijwel rechte klauwen met een zeer harde, goed aansluitende hoeflaag.
Het middel is makkelijk toe te dienen (wij doen dagelijks een paar gram op een stukje oud brood maar het zou ook kunnen worden opgelost in het drinkwater) en is niet duur.
We zijn inmiddels meerdere verhalen tegengekomen over geiten met hoefproblemen en wellicht is dit ook voor anderen een uitkomst. Tenslotte nog dit: Het is een ‘vrij’ diergeneesmiddel en gewoon bij webwinkels te krijgen maar het is verstandig om eerst te overleggen met de eigen dierenarts alvorens dit middel te gebruiken. Niet alle hoefproblemen zijn gelijk en niet goed of te laat ingrijpen kan ernstige gevolgen voor een dier hebben!
Michel Anders & Clementine Heijink