Afstoten lam2

Wat te doen bij geiten die hun lammeren niet accepteren?
Afstoten lam1
Het komt niet vaak voor dat een geit geen aandacht heeft voor haar pas geboren lammeren. Dat wil zeggen, niet aflikken, niet willen zogen e.d. Toch zien we dit verschijnsel zo af en toe, reden te meer om er aandacht aan te besteden. De kersverse moeder bekommerd zich niet om haar pasgeboren lam. Belangrijk voor het lam is dat het goed warm gehouden wordt door middel van een warmtelamp. Als de moeder het niet schoon wil likken, maak het zelf droog met wat stro of een doek. Neem niet te snel het besluit het lam droog te maken. De moederbinding ontstaat juist bij het schoonlikken van het lam. Nodig de geit uit om haar lam schoon te likken, leg het voor haar neer en stimuleer op deze manier de moeder. Soms is de geit alleen maar bezig met het opeten van de nageboorte en heeft ze bijna geen aandacht voor haar lam. Toch is dat belangrijk voor haar. De geit zal hierdoor sneller het lam accepteren omdat het lam naar de nageboorte ruikt. Zie je toch, ondanks de zorg die je eraan besteed, dat het misgaat, verzorg dan het lam zo goed mogelijk. Zorg voor biest. Als eerste probeert men de moeder vast te houden en het lam te laten drinken. Soms is het nodig dat met twee mensen te doen, de één houdt de geit vast en de ander probeert het lam te zogen. Als een geit persé niet wil dat er gedronken wordt kan zij behoorlijk sterk zijn. Het beste is dat het lam zelf probeert te drinken. Stimuleer het drinken door het lam wat melk over haar neus te spuiten. Duw voorzichtig de tepel in de bek. Instinctief zal het lam zuigreflex gaan vertonen.

Bij geiten die voor de eerste keer lammeren zie je nogal eens dat het uier gevoelig is. Daar staat dan nogal wat spanning op en doet pijn wanneer een lam daaraan drinkt. Dat is vaak de oorzaak waarom een lam niet mag drinken. Lukt het ondanks de inspanningen niet het lam bij de moeder te laten drinken omdat deze te slap is of niet in de gaten heeft hoe te drinken, melk dan de geit wat biest uit en geef dat het lam via een flesje of met een lepeltje. Dit doet men dan een aantal keren (zo’n vijf keer) per dag. Probeer toch de volgende dag weer het lam te laten drinken bij de moeder. Bind de geit dan stevig vast. Wat ook wel eens wil helpen is de geit af te leiden met stukje droog brood, wortel e.d. Soms merken ze dan niet eens dat het lam dan drinkt. Men kan dit een dag of vier, vijf aanzien, mocht het daarna niet beter gaan dan zit er niets anders op om het lam te gaan flessen. Meestal moet je de natuur toch even de kans geven en hebben geit en lam gewoon wat langer tijd nodig om aan elkaar te wennen. Vaak gaat in deze problematiek het gezegde op: de aanhouder wint! Je kunt na een paar dagen als je merkt dat het lam vlot genoeg is eens even geen maatregelen nemen. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een lam helemaal niet mag drinken, terwijl het toch stiekem zijn buikje vol drinkt. Als het lam dan begint te blèren (van de honger) dan krijgt het inderdaad geen melk.
Afstoten lam2
Je kunt je ook afvragen of het lam in deze wel helemaal gezond is. Volgens het moederinstinct zal een geit geen lam grootbrengen dat niet levensvatbaar is. In de natuur is zo’n lam overgeleverd aan prooidieren. Zo blijven de sterkste dieren over. Wat voor  mensenogen verborgen blijft (aan gebreken) zal een geit feilloos in de gaten hebben. Dat neemt nog niet weg dat als het lam er verder goed uitziet wel alles in het werk moet worden gesteld om het in leven te houden.
Hennie Tuenter