Het bloed, ook wel weelde ziekte genaamd, wordt veroorzaakt door een bacterie Clostridium perfringens. Clostridium bacteriën maken tijdens hun groei gifstoffen aan. Een bij de mens bekende Clostridium bacterie is: Clostridium tetani. Deze bacterie die zich in vuile wonden vermeerdert maakt tijdens zijn groei een gif aan dat bij mens en dier de ziekte tetanus veroorzaakt. Terug naar ‘t Bloed. De Clostridium bacterie die deze ziekte veroorzaakt zit bij meeste gezonde dieren in kleiSONY DSCne aantallen in de darm. Zij doen daar geen kwaad. Er treedt pas een probleem op als deze normaal aanwezige bacteriën zich plotseling explosief gaan vermeerderen. Deze snelle vermeerdering treedt vooral op als er opeens grote hoeveelheden rijke voedingsstoffen in de darm terecht komen. Bij schapen zie je dat vaak een van de beste gegroeide, meest gulzige lammeren aan t’Bloed sterven. Het lam drinkt te veel, er komt onverteerde melk in de darm, de bacterie kan gaan groeien.
Een plotselinge rantsoen wijziging ( uitbreken en de zak brokken leeg vreten) kan hetzelfde veroorzaken. Een pens die onvoldoende is aangepast aan een nieuw rantsoen zal een deel van de aangeboden voedingsstoffen niet vertgeit eet alleseren, deze komen in de darm en de bacterie kan gaan groeien. Symptomen kunnen variëren van uitingen van buikpijn, diarree met of zonder bloed, sufheid of plotselinge sterfte. Behandeling komt vaak te laat: de door de bacterie gemaakte gifstoffen zitten al in het lichaam en hebben hun kwalijke werk al gedaan. Eventueel kan geprobeerd worden om de bacteriën met een antibioticum te doden. Dit om de aanmaak van nog meer gifstoffen te stoppen. De enting tegen het Bloed is een betere optie, immers voorkomen is beter dangenezen. Zeker als de kans op genezing zo klein is. De enting biedt trouwens ook bescherming tegen tetanus, iets waar geiten ook gevoelig voor zijn.
Erwin de With (dierenarts)