Castratie1

Wanneer je niet met geiten wilt fokken kun je net zo goed gecastreerde bokken nemen. Ze zijn net zo lief als geiten en stinken dan ook niet meer. Geiten worden iedere 3 weken rits en mekkeren er dan lustig op los. Een gecastreerde bok is en blijft heerlijk rustig. Zelf laat ik de bokken het liefst zo ver mogelijk uitgroeien. Ze groeien dan mooi fors uit en het is ook beter voor de urinewegen in verband met blaasgruis.
Voor een poosje moet je dan wel hun bokkengedrag en hun stank kunnen verdragen. Als je dit niet wilt of geen ruimte hebt voor een echte bok moet je ze eerder laten castreren.
Castratie1
Een verantwoorde castratie wordt tegenwoordig uitsluitend onder verdoving gedaan. Voorheen werden er wel bokken gecastreerd door op jonge leeftijd de testikels te kneuzen of door het plaatsen van een elastiekje om het scrotum. Het scrotum viel er dan na verloop van tijd vanzelf af. Alleen een dierenarts beschikt over de middelen om een dier te verdoven.
De beste tijd om een bok te castreren is wanneer het nog niet te warm weer is. Dit in verband met met name de overlast door vliegen, met name de Blauw vlieg die Myiasis kan veroorzaken.
De bok hoeft niet nuchter te blijven. De pens moet goed gevuld blijven met vooral hooi. Zorg dat de stal goed schoon is. Ook moet er een emmer warm water met zeep klaar staan. De dierenarts zorgt met behulp van een injectie met domitor ervoor dat het dier rustig wordt en met een injectie met ketamine dat het dier niets voelt.
Zorg er altijd voor dat de kop van het dier hoger ligt dan het lichaam. Zo wordt er voorkomen dat er maagsappen in de bek van het dier stromen. Die maagsappen kunnen dan worden ingeademd met nare gevolgen. Eerst wordt het scrotum geschoren. Daarna wordt het van onderaf voor 2/3 weggesneden. De testikels komen dan vanzelf naar buiten. Als alles goed is afgebonden worden de testikels afgesneden. De wond wordt niet gehecht. Het wondvocht kan op die manier eruit blijven druppelen.

Alles wat er over is gebleven wordt mooi blauw gespoten met CTC spray. Soms spuit de dierenarts na de castratie nog een middel erbij om de bok sneller op de been te krijgen. Ook krijgt het dier een pijnstiller en een antibioticum.
Wanneer het dier na de ingreep blijft liggen moet je er ook nu voor zorgen dat de bok wat rechtop blijft. Zet aan weerskanten een strobaal en leg onder de kop ook wat plakken. Ik vraag altijd nog wat extra pijnstilling voor de 3 dagen na de ingreep.
Vraag van te voren naar de prijs. Het is goedkoper als je meerdere dieren tegelijk laat castreren of als de dierenarts toch moet komen.
Jacoline Mensink