De wereld is in de ban van de virussen!
Terwijl de wereld in afwachting is hoe de Mexicaanse griep zal verlopen, is Nederland in de ban van de Q-koorts. Dit virus begint steeds meer een epidemische vorm aan te nemen. Ook blijken er de eerste dodelijke slachtoffers te zijn gevallen. Het verschil met de Mexicaanse griep is wel dat deze door mensen onderling overgebracht kan worden terwijl de Q- koorts van dier (geit, schaap) overgebracht wordt op de mens, een zogenaamde zoönose.
Voor ons als geitenhouders belangrijk nog eens even de feiten op een rijtje te zetten.
Hieronder enige informatie uit de Volkskrant.
Stijging aantal ziektemeldingen
De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt ernstige klachten zoals een longontsteking. Voor het derde jaar op rij stijgt het aantal ziektemeldingen explosief. Het is de grootste epidemie van deze ziekte die ooit heeft plaats gehad in de wereld.
Het RIVM heeft op dit moment naar eigen zeggen alle maatregelen getroffen om de uitbraak onder controle te krijgen. Dit jaar is begonnen met de verplichte vaccinatie op grote geiten- en schapenbedrijven in het gebied waar de meeste zieken voorkomen. Effecten worden echter pas volgend jaar verwacht.
Q-koorts eiste zeker al vier mensenlevens
In Nederland zijn vorig en dit jaar in totaal vier mensen overleden, nadat ze de Q-koorts hadden opgelopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat gemeld nadat een microbioloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch had gezegd dat hij ervan overtuigd is dat de ziekte in zijn regio al zeker twee mensen het leven heeft gekost. De vier dodelijke slachtoffers werden in het ziekenhuis opgenomen met de diagnose Q- koorts. Of de infectieziekte ook hoofdoorzaak van het overlijden was, is niet vastgesteld.